Tuesday, July 26, 2011

Ambo dan Innity Oh Innity

Salam all ... bersua lagi di ruangan M.R Online ...

Oleh kerana banyak lagi sumber income internet utk dikongsi dengan you all ... so utk awalan nie .. just nak kongsi income yg telah di jana .. sebelum ambo akan kongsi segala tips dan apo saje :) .

Bercakap berkaitan company Advertising yg Made in Malaysia punye nie .. rasanya ambo nie dikalangan org yang terawal la juga rasanya join .. coz tak silap ... ambo dapat invitation dari campony nie utk sertai Network Advertising diorang pada July 2009... pada mulanya tu malas juga nak join .,. coz before tu ada la 1-2 yg company local berkaitan advertising nie yg lembab nak membayar terutamanya Advertlets .. yg sampai sekarang lebih RM1000++ masih berhutang dengan ambo ...

Tapi apa salahnya mencuba dan support company tempatan .. so bermula dari situ .. ambo pun letak la iklan dari innity nie ... awai2 kira macam main2 jer la ... then 2-3 bulan lepas tu ..nampak macam innity nie boleh buat duit juga .. kadangkala masyuk .. kadangkala merudum .. depends pada pengiklan .. advertisers diorang nie pun memang most of them established company like Celcom, Mas, Shell, Citibank dan banyak lagi laa...

So now hampir 2 tahun dah berkecimpung dengan Innity nie .. nie la hasil yg ambo dapat ...

Paling banyak dlm sebulan boleh la jugak ambo dapat RM2500++ .. but now oleh kerana ramai sgt dah yg jadi publishernya .. maka turun naik la income nye :) .. tapi takpe la ..at least bulan2 ..sentiasa masuk direct ke akaun Bank Ambo tanpa miss ..

Dulu rasanya sesapa yg apply ..lulus jer.. tp sekarang nie bila dah established .. kabarnya ketat skit utk dapat kelulusan join Innity nie ..

p/s : tips2 ke apo semua berkaitan dengan innity nie dah ramai yg revealed .. ebook berkaitan pun ada rasanya .. yg mana tips pelik skit .. nanti ambo kongsikan ... Stay Tuneee ...

Monday, July 25, 2011

Penting Ker Tak Aktif Berforum di Internet ?

Salam all ....

Ambo nak cerita sikit tentang Forum. Agak-agak anda penting ker tak sertai mana-mana laman komuniti untuk berforum ?

Ikutkan sejarah ambo berforum ... memang banyak faedah yang kita dapat.. amat banyak :) . Ambo pun bila dah pandai skit buat website jenis CMS...ada juga bukak site komuniti yang bersekali Forum. Antaranya myuitm.com ( dah jual pada tahun 2008 ), myipta.com (Dah tutup :), BizKL.com ( Tak larat nak handle... dulu-dulu ramai juga IMers yang baru berkecimpung join laman nie.. maybe ada yg masih ingat kot :) dan pelbagai lagi ....itu semua banyak memberi pengalaman kepada ambo selain meningkatkan Networking ke seantero dunio ... ehe :)

Untuk itu kepada yang nak mendalami ilmu internet nie.. join-2 la Forum Komuniti samada local or International ...

Ada beberapa Forum yang ambo amat syorkan kepada anda utk terokai pelbagai ilmu Make Money Online... ambo join tapi dah lama tak aktif ...try login rupanya idup lagi ..

1. Webmasterworld.com

Nickname ambo - mydino :)

Forum nie ambo join dulu semata-mata nak dapat ilmu adsense sajo ... coz kat forum nie ramai Google Representative yg turut sama .. so mudah .. ada apa2 kemuskilan .. diorang boleh jawab secara langsung ... tapi kalu tengok last post tu 2006 bermakna dah lebih 5 tahun ambo tak aktif kat forum nie .. eheee.

2. Digital Point
Nickname ambo - mydino :)

Forum nie juga merupakan tempat berkumpulnya para Internet Marketer seluruh dunia.. Otai2 adsense ker or apa saje dan Taiko2 Beso IMers dunia yang dah bergelar jutawan ada sini ..

Yg dapat income Adsense sebulan USD300k pun ada ....tapi tu dulu la .. lonie kebanyakannya dah buat hala tuju masing2 kot dan ada yg dah ada company berbiliion2 kot.. cth : Jeremy Schoemaker , Darren Rowse , John Chow dan bermacam2 lagi la .

Time nie Owner Facebook masih budak2 lagi .. maybe baru nak kenal dengan internet ..yer kot ?

p/s : anda belek2 la forum nie utk cari apa saje ilmu IM .. bermacam program ada .. yg penting kena selidiki betul2 before join :)



3. WebmasterMalaysia.com (local)

Nickname Nelayan :)

Yang nie antara Forum terawal juga la ambo join iaitu pada 2002 lagi ... awai2 dulu nampak memang rancak ..dan ramai otai2 malaysia yg kini dah tersohor join utk cari ilmu...

Cth yg pernah ambo nampak : liewcf dan ramai lagi la kot ... tapi lonie memang dah nampak muram .. sayang sekali ...

Boleh lagi nak join ... or just belek2 cari apa2 info berkaitan Make Money Online :)








4. WangCyber.com
Nickname : Dulu - Nelayan , Kini - JobsMalaysia :)

Forum nie memang dedulu join ambo tak pernah buat posting pun ... just masuk layan jer... kot2 ada benda baru .. cuma sejak berkecimpung dlm bidang affiliate jer baru la rajin skit post .. tu pun 1-2 jer dlm sebulan .. ehe :) pasal tu masih title ' Junior Member' .. uhuu

Apapun Forum nie amat disyorkan utk join coz kat sini banyak2 ilmu berkaitan Make Money Online dah tersedia dan semakin bercambah .. cuma kebanyakan yg otai2 dah berkurangan utk berkongsi ilmu .. apapun .. kebanyakan otai2 baru semua dah hebat2 .. pelbagai strategi dan teknik di ujikaji ..

p/s : Insyallah lepas ni ambo cuba rajinkan diri utk aktif :)



Antara yang lain2 Forum yang anda boleh join dan ambo pernah join jugak dulu2 .. spt : carigold.com, Nogold.com, Warriorforum dan pelbagai lagi .. apa yang penting anda perlu tahu utk menimba ilmu internet nie.. terokai dulu .. then try and error .. then FOKUS ... Insyallah ..BOLEH!!

p/s : Asas utk bina laman web juga amat penting ... nanti ambo akan ceritakan bagaimana ambo hanya guna FREE Hosting sahaja utk MAKE MONEY ONLINE ribu raban sebulan yg mana tak memeningkan kepala takut server down ... hanya perlu bayar Domain sahaja secara tahunan..( nak kasi nampak ada kelas skit kot pakai domain sendiri .. :) nantikan ....stay tuneee...

p/s 1 : blog nie pun saya buat pakai blogspot jer ... cuma domain jer la saya bayar :) ..

Ambo dan Google Adsense [ True Story ]

Salam all ...

Coretan ambo kali nie nak citer pasal Google Adsense yang mana merupakan program yang first sekali memberi income via online kepada ambo bermula pada awal tahun 2004 sampailah sekarang ...dah hampir 8 tahun rupanya.

Awai2 dulu memang tak ramai yg sertainya dan juga ramai yg tak percaya bahawa Pokcik Google nie membayar ... tapi dek kerana nak tahu ambo try la apply pada akhir tahun 2003 yang mana tahun ianya dilancarkan ... kebetulan time tu ambo ada 1-2 web komuniti yang boleh dikatakan ramai la juga visitor nya dan aprroved :) .

Kira punye kira income dari Adsense nie.. rupa-rupanya bermula pada awal hingga kini .. dah lebih USD100k (>RM300K) dah ambo rembat dari pokcik google. Boleh tahan juga rupanya ... Alhamdulillah ...patutla ambo dah tak berhutang sapo dah lepas ada income via internet nie secara monthly :) ..

Awai2 dulu memang tak banyak dapat dalam lingkungan 200-400 USD then naik slow-slow ..tapi berkat hasil usaha yg sentiasa maintain .. 2-3 tahun kebelakangan nie .. biasanya average USD 2000 - USD 3000 ( bergantung kepada murah hatinya Pokcik google pada bulan tersebut )
Bila dah ada ilmu dan pengalaman yg tak seberapa nie.. maka step by step ambo try and error terokai apa sahaja program.. then bermacam-macam program la yg ambo join ( nanti akan di ceritakan secara bersiri . Insyaallah )

Rupanya susah juga nak recall balik apa yang telah kita lakukan .. lebih2 lagi hampir 10 tahun yang lepas.. Anyway ambo akan cuba coretkan yg terbaik .... cuma nye ambo nie memang bukan seorang penulis yg baik .... so ambo akan guna ayat-ayat dan perkataan campur aduk sikit la... ( rasanya nohal kot :)

p/s : Nie baru permulaan Ceritera Ambo berAdsense .. nanti ambo akan keluarkan dalam bentuk bersiri mengenai Tips, Tricks, BlackHat ker.. BlackWhite ker... dan bermacam-macam teknik la.. Insyallah . Yang penting Stay Tune...... :)

Sunday, July 24, 2011

Cabaran PPL RinggitMania by Suthan M

Salam ...

Lepas jer tamat Cabaran TipsPTD by Muaz Hadi, ambo layan la Forum WangCyber .. belek2 mana yang patut .. then terjumpa la satu Cabaran PPL RinggitMania yang ramai duk ghairah promosi ...

So.. why not ambo cuba join sama .... but kali nie ambo pakai ID : biznet yg biasa digunakan oleh mywife .... terlewat sehari join .. apapun boleh la jugak bersaing dengan otai2 power ... So Resultnya seperti dibawah setelah layan selama 3 hari iaitu pada 16 -18 Julai 2011 ..


Kalu ikutkan pengajur .. payment akan dibayar pada 21-27 Ogos 2011 . So boleh la buat belanja tambahan raya 2011.

Anyway.. ebook percuma yang ditulis oleh Suthan M nie amat bagus utk para newbie mempelajari teknik asas marketing via Facebook ... Congrate!! ..

Income PPL ringgitMania = RM907.50 Sahaja :)

Tips : Sebelum join apa2 program affiliates, pastikan anda selidiki dulu siapakah gerangan orang yg menganjur program tersebut ... setelah confirm pengajur merupakan seorang yg berwibawa dan mempunyai tahap kepercayaan utk membayar yg tinggi .. baru lah join ... utk cari maklumat tersebut tak susah .. just google jer .. Insyallah pasti ada informasinya... coz ada juga pengajur yg lembab nak membayar @ yg jenis langsung tak membayar dgn pelbagai alasan.

Ambo ada la jugak terkena 1-2 kali yg mana kalu ikutkan komisen mececah ribu raban gak + pelbagai Gadjet ..Netbook dan lain2.. tp apakan daya.. pasrah sajer la.. perkara nie membuatkan kita lebih berhati2 utk join apa2 program affiliate yg mendatang.

Saturday, July 16, 2011

Cabaran Affiliate PTD 2010 & 2011

Salam ...

Hari nie sempena SPA mengadakan EXAM PTD sesi Julai 2011 . Ambo nak bercakap sikit berkaitan dengan eBook Rujukan Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik yang dikeluarkan oleh Team TipsPTD diketuai oleh Saudara Muaz Hadi.

Beliau telah mengadakan Cabaran Affliate PTD nie dah beberapa kali dan ambo tak melepaskan peluang utk turut sama sertainya menjadi salah seorang agen produk ini . Telah 3 kali ambo turut serta dan inilah resultnya :) .

1. Cabaran Affiliate PTD sesi April 2010

Ambo join first time nie .. dan terlewat sikit coz lambat maklum . Time nie baru nak berjinak2 dengan program affiliates yg mana sebelum nie ambo tak pandang pun coz income utama ambo via internet nie banyak lagi sumbernya :). Alhamdulillah dapatlah jugak No. 4 yang mana ambo telah buat 209 jualan dengan komisyen yang dapat sebanyak RM4180 + Bonus RM400 + Jaket Kerajaan sehelai .















2. Cabaran Affliate PTD sesi November 2010

Kali-2 join Affiliate PTD November 2010. Kali nie tak banyak sangat sales coz kurang fokus dan calon pun tak berapa ramai. Anyway Cabaran yg di anjurkan oleh Team TipsPTD tetap meriah dan ID ambo iaitu 'jobsmalaysia' berada di tempat ke-3 dengan Komisen sebanyak RM3630 + Bonus RM600 + Hadiah Dah Tak Misteri (Strategi Wang) .

Apapun seronok jugak la join .. yang mana 3 Affiliater teratas saling kejar mengejar :) Mantoppp!!

Bermacam-macan kaedah marketing yang digunakan .. dan analisa terawal menunjukkan kaedah Email Marketing memang mantap + dengan Blog yang dapat tarik ramai visitor .

p/s : Nantikan Analisa menyeluruh mengenai kaedah-kaedah marketing yang digunakan utk mendapat sales bagi produk yang boleh dikatakan 'HOT' dan 'CONVERTED' di sebabkan ianya ' DESPERADO PRODUCT' .. haha .. betul ker!!

3. Cabaran Affliate PTD sesi Julai 2011

Kali ke 3 Sertai.. Alhamdulillah .. dapat Top Affliate. Cabaran nie hanya dibuka selama 8 hari sahaja tapi resultnya amat GempaQ dan bersejarah . Tahniah utk Owner TipsPTD .. bro Muaz.

Untuk kali nie.. secara tak rasmi .. ambo telah mendapat komisen 5 angka sebanyak RM10935 + Bonus RM1000 + Hadiah Tambhan IPAD 2 3G & Wifi Leather ORI + Hadiah Misteri .. wowww.. Lumayan jugak sehhhhh ...

Utk Strategi marketing kali nie banyak yg dipelajari base kepada pengalaman terdahulu .. dan alhamdulillah .. berhasil . Setiap cabaran yg disertai banyak ilmu baru dalam bidang pemasaran secara online di perolehi .. dengan perkongsian rakan-rakan affiliater yang lain . Syabas dan Tahniah semua ..

p/s : Nantikan Rahsia-Rahsia .. ambo berjaya memperolehi sales yang agak baik kali ini utk di kongsi dengan semua yang berminat... :) ... ada ker ???

Welcome to MR Online - Sharing is Caring



Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia

Setelah sekian lama berkecimpung dalam bidang Online Internet nie .. baru terpanggil untuk mendokumenkan segala perjalanan ambo berkaitan dengan 'Make Money Online' untuk dikongsi dengan semua yang berminat . Sebelum nie pun ada buat personal blog .. tapi asyik terbengkalai disebabkan terlalu banyak komitmen.

Utk kali nie.. ambo akan cuba sebaik mungkin utk berkongsi apa sahaja berkaitan dengan 'Make Money Online' yang mana kalu ikutkan ambo mula menjana duit online nie sejak tahun 2003 lagi ...

Insyallah ambo akan cuba blogkan semula sejarah2 ambo sertai pelbagai program yg menjana 'Pitis' . :)

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | M.R Network